Solcellelykter - livet blir forandret!

Bare 20 prosent av husstandene i Uganda har strøm. Det gir mange utfordringer, ikke minst for skolebarn som gjerne begynner på skole kl 07.00 om morgenen. Det er samtidig med at sola står opp. Når de så er hjemme en times tid før solnedgang blir det vanskelig å ordne hjemmeleksene. Noen har en parafinlampe som gir litt lys i de små boligene. De lampene får også mye av skylden for mange med lungeproblemer. For barna har solcelle-lyktene gitt gode muligheter til å gjøre det bedre på skolen. For familiene betyr det at de har tatt kvelden tilbake, de kan gjøre håndarbeid, forberede en liten virksomhet som kan gi noen sårt tiltrengte kroner. Vi ffikk muligheten til å hjelpe 2.000 husstander med sollys takket være Fremtind, forsikringsselskapet til Sparebank1 og DnB. I et felles opplegg i forbindelse med Earth Hour meldte folk seg som deltakere i den en-times aksjonen der vi slukker lyset for å vise vårt engasjement for miljøet. Hver registrering ga et bidrag til solcelle-lykter. Med Fremtinds gode støtte i tillegg ble det 2.000 lykter som lades om dagen og gir godt lys hele kvelden. På bildet over Rebekka som ble utdelingsansvarlig på sin lokale skole der 800 barn fikk solcellelykt. Spesielt, fordi Rebekka som mistet et ben i kreft nå ble landsbyens stolthet.

Tilbake til forsiden


Fattig skole - "mykje lys og mykje varme"

Elevene på St Jude-skolen har hatt det svært vanskelig. Skolen noen kilometre fra Jinja, Nilens kilde, er i et område der store sukkerplantasjer har presset jorda fra lokalbefolkningen som dermed mistet sitt levebrød. Nå er fattigdommen stor, og mange barn gikk ikke på skole. St Jude er blitt et av våre prosjekt, og 450 barn på denne skolen får sine to daglige måltider fra venner i Norge. Ingen av dem har strøm hjemme. Men nå ble det et stort øyeblikk på mange måter da hver elev kunne komme hjem med sin egen solcellelykt. Sjelden har vi sett større glede og varme enn fra barna og deres mødre enn her. Mødre, fordi "våre" barn i hovedsak er foreldreløse eller barn med alenemor.

Fremtind-Svein på lyktebesøk

Svein Skovly er leder for Innovasjonslab'en i Fremtind. Han har også vært i Uganda og besøkt skoler som er med på prosjektet med solcellelys. Det betød både å være med på utdeling av lykter og å få oppleve hvordan det hadde endret hverdagen for barn som mangler alt. Det var viktig at han kunne registrere den store effekten av tiltaket, og samtidig forsikre seg om at lyktene kom fram dit de skulle og at hver krone av solcelle-prosjektet virkelig kom fram til dem som trengte det mest. 

Et eventyr - skapt av en solcellelykt

Det er et eventyr, når en solcellelykt til under 100 kroner kan bety en så stor forskjell for et skolebarn. Og det betyr virkelig en stor forskjell! På denne skolen kom de stolt og viste resultatene fra ett år med nye muligheter, både fordi barna får mat på skolen, og "Sultne barn lærer ikke", men også fordi hjemmearbeidet gikk mye greiere enn før. Det skapte også en mer positiv situasjon i hjemmene. Det eksamensresultatene viste, var en generell framgang over hele linja. I tillegg hadde en elev i 7. klasse,for første gang i skolens historie, oppnådd høyeste karakter i alle fag. Det betød også de for første gang på denne skolen har en elev som har mottatt stipend til videre utdanning. Skolen, familien, ja hele landsbyen, var kjempestolte. Og overlæreren er sikker på årsaken. Maten, lyset og mest av alt at de opplever at noen bryr seg og de blir tatt på alvor.